Riga

Riika, Martinielas pirts Kvant

On kaunis myöhäiskesän aamu Riiassa. Ohjelmassani on kaksi saunaa: yksi Imantan kaupunginosassa ja toinen kymmenien kilometrien päässä Ogren kaupungissa. Ogreen on tarkoitus mennä junalla, olenhan kiskoliikenteen ystävä.

Tutkailen asiaa Internetistä. Ogren saunan sivut ovat hävinneet bittiavaruuteen. Koska numeroa ei ole, en voi soittaa saunaan varmistaakseni sen aukioloa. Lisäksi PV:n sivut kertovat, että sähköjunia ei ajeta vaan ne on korvattu busseilla. Bussit varmasti ovat hitaita ja täysiä, joten en siis lähde Ogreen. Valita on tehty, Imanta kutsuu.

Keskustasta lähden raitiovaunulla numero 4 kohti Imantaa. Raitiolinja 4 on Riian uusin ja rakenettu 1980-luvulla. Imanta puolestaan on erittäin suuri kaupunginosa, mutta siellä on vain yksi yleinen sauna nykyisin. Saunan jälkeen tarkoituksenani on mennä läheiseen georgialaiseen ravintolaan syömään lobio ja hatshapuri tai edes hinkaali.

Imantan sauna löytyykin kerrostalon sisäpihalta. Ennen en sitä ollut löytänyt etsiessäni. Valitettavasti sauna on kesätauolla ja avaa ovensa vasta seuraavana torstaina naisille. Milloinkahan opin ensin soittamaan saunaan ja kysymään aukioloaikoja? Näköjään en ikinä…

Mitä sitten? Lähimpänä oleva avoin sauna on Martinkadun sauna. Sinne siis. Siellä olen kyllä jo kerran ollut, mutta ainahan voi mennä uudelleen. Takaisin ratikkaan 4. Jään pois pysäkillä Martinkatu ja kävelen hieman.

Portaat ylös ja sisälle. Maksu kassaan. 9 euroa. Portaat yläkertaan. Alastomia miehiä joka puolella. Kuitti piikkiin, sanoo tuttu nainen. Valitsen vapaan kaapin ja riisun vaatteeni. Otan kaapista pesuvadin, laitan vihdan siihen ja menen pesuhuoneeseen. Otan pikaisen suihkun ja astun löylyhuoneeseen.

Löylyhuone on suuri. Kiuas on etuoikealla. Se on muurattu ja kooltaan noin 3 x 2,5 metriä. Korkeutta on kattoon asti eli kolme metriä. Nousen muutaman portaan lavolle vasemmalla. Penkeille mahtuu istumaan ehkä 6-8 vihtovaa miestä. Istun penkille. Seuranani on ennestään muutama paikallinen mies.

Saunaan astui mies, joka kysyi, pitääkö laittaa löylyä. Vastasin, että pitää tietysti. Mies avasi kiukaan luukun ja laittoi 20 kauhallista kerralla. Kukaan ei juossut ulos, mutta valitusta kyllä tuli. Tauolla hain mittarini ja mittasin lämpötilan. Vain 90 astetta. Kerroin tästä löylynheittäjälle eikä hänen mielestään se ollut liikaa.

Pesuhuone on kooltaan noni 50 neliömetriä. Kivisiä penkkejä on pesijöille. Ikkunat ovat isot ja antavat hyvin valoa. Pukuhuone on suurempi. Lisäksi pukuhuoneen yhteydessä on erillinen huone sohvineen kalansyöntiä varten. Kylmävesiallasta ei ole eikä ulos pääse vilvoittelemaan, mutta kiuas sentään lämpiää puilla.

Saunassa yleisesti puhuttiin, että porukkaa on vähän. Minun mielestäni saunassa miehiä oli paljon. Kaapit eivät olleet kaikki käytössä, mutta pesuhuoneen kapasiteetti oli ajoittain täynnä. Penkeille olisi tosin vielä mahtunut pesuvateja vihtoineen.

Pari tuntia saunottuani lähdin pois. En mennyt georgialaiseen ravintolaan ajanpuutteen vuoksi. Menin keskustaan kebabille.

http://www.kyly.info/latvia/riga/kvant-martina-pirts/