Tampereella toimii vielä yksi yleinen sauna, Rajaportin sauna. Sauna on Suomen vanhin yleinen sauna. Se toimii Pispalan idyllisessä kaupunginosassa kauniin harjun rinteessä. Pispala on säästynyt sellaiselta kokonaisvaltaiselta purkamiselta, joka esimerkiksi koitui vanhan puu-Pasilan kohtaloksi. Pispalassa vielä kadut mutkittelevat maaston mukaisesti ja rakennukset on rakennettu maaston vaatimusten mukaan eikä välttämättä katujen suuntaisesti.
Sauna on avannut ovensa maksaville asiakkaille vuonna 1906. Tuon jälkeen on varmasti tehty remontteja ja muutoksia, mutta saunaa ei ole pilattu. Suihkua ei ole eikä lämpömittaria. Peseytyminen hoidetaan vanhaan tyyliin ämpärillä ja kuupalla. Vessaakaan ei ole. Tällaisia olivat tyypilliset modernit yleiset saunat Suomessa sata vuotta sitten.
Saunaan mennään päädyssä olevasta ovesta. Oikealle mennään miesten pukuhuoneeseen, vasemmalle naisten. Pukuhuone on pitkämäinen käytävä. Kummallakin seinällä on koukut. Mitään kaappeja ei ole. Ei niitä ollut ennekään eikä remontissa mahtuisi yhtään. Pitkän pukuhuoneen toisessa päässä on korkea kynnys ja matala ovi. Tästä ken käy, joutuu kumartumaan. Oviaukon korkeus on varmasti ”viisi hirttä” vaikka rakennus onkin kivestä muurattu.
Oviaukon toisella puolella on valkoiseksi kalkittu sauna. Heti vasemmalla on kiuas. Sen seinässä on metallinen luukku, jonka saa avattua paljain käsin. Makkaranmuotoiseen kauhaan otetaan vettä ja kaadetaan yhteen paikkaan. Sitten luukku kiinni. Löyly nousee kiukaan yläosassa olevasta luukusta, joka on auki koko ajan. Makkaranmuotoinen löylykauha ei kyllä ole alkuperäinen!
Oikealla puolella oviaukkoa on pieni ikkuna tuomassa valoa. Seinän vieressä nousee portaat ylös lavolle. Lavoa kiertää penkki, johon mahtuu istumaan 10-13 miestä. Näiden portaiden ja kiukaan välistä kulkevat isommat portaat pari askelta alaspäin. Siellä betonisen lavon alla on vesisäiliö, josta kuupalla saa otettua vettä ämpäriin. Suihkua täällä ei ole kun sellaista ei ennenkään ole ollut. Vanhanaikaista, sanoisivat Helsingin herrat.
Kuten kuvauksesta huomasitte, ei saunassa ole käymälää. Ei ollut viemäriä silloin kun sauna rakennettiin. Käymälä sijaitsee saunan edessä olevassa puurakennuksessa. Se ei ole mikään kuivakäymälä vaan varmaan rakennusmääräysten vuoksi nykyaikainen vesiklosetti. Tässä puutalossa on saunan kahvila. Kahvilarakennus suojaa saunaa vilkasliikenteisen Pispalan valtatien kulkijoiden katseilta. Autenttiseen Pispalan tyyliin kahvilarakennus on vain pari metrin päässä saunan seinästä. Tällaista eivät nykyiset rakennusmääräykset salli.
Lauantaisin sauna aukeaa kello 14. Ajattelin olla ensimmäinen joten saavun paikalle hyvissä ajoin. Miehiä on jonossa jo kuusi. Sauna tulee hetkessä täyteen ja sellaisena pysyy. Osa saunojista lähtee pian pois ja heti tulee uusia tilalle. Tuleepa jopa tuttuja, jotka minua tervehtivät. Yllättävän monet saunojat ovat Helsingistä. Jossain vaiheessa miesten puolelle ruvetaan jakamaan jonotusnumeroita. Kahvilan puolella voi jonottaa.
Tiedän, mitä ainakin helsinkiläiset lukijani miettivät. Mihin minä lähdin Rajaportista? Meninkö sinne, minne te muutkin aina pruukaatte mennä? En mennyt, sillä sinne en mahtunut sisälle. Joudutte siis ensi kertaan odottamaan raporttiani. Menin sitten suoraan Rauhaniemen Kansankylpylään.